Ciekawostki

Ser i piwo

Nie  tylko  wino  idealnie  pasuje  do  serów.  Wielu  smakoszy  chętnie  łączy  serowe  przysmaki 
z  piwem.  Podobnie  jak  w  przypadku  bachusowych  trunków  ważne  jest  odpowiednie  zestawienie  gatunków  sera  z  rodzajem  alkoholu.  Wyraziste  w  smaku,  mocne  piwa  podajemy 
z  serami  o  zdecydowanych  smakach,  pełnych,  z  charakterem.  Lżejsze  sery  komponujemy 
z  piwami  delikatniejszymi,  gdyż  inaczej  smak  trunku  może  zdominować  właściwości  sera.

Niezawodne  zestawienia:

  • Sery  twarde  z  wyrazistymi  piwami

Cheddar,  Bursztyn  czy  greyerzer  będą  dobrze  współgrały  z  piwami  typu  ale,  na  przykład  z  McEwen’s  India  Pale  Ale  lub  Belgian  Golden  Strong  Ale.  Dobrym  wyborem  będzie  też  tradycyjne  piwo  amerykańskie,  warzone  przy  zastosowaniu  technologii  łączącej  drożdże  dolnej  i  górnej  fermentacji  (np.  Anchor  Steam).

  • Mozzarella  z  piwem  pszenicznym

I  ser,  i  piwo  mają  lekki  i  świeży  smak.  Warto  spróbować  piw  niemieckich:  Erdingera,  Faustusa,  Paulanera;  belgijskich:  Hoegaarden  Witbiera,  Stendonk  Brabants  Witbiera  i  Brugs  Tarwebiera:  ukraińskiego  piwa  Obołoń  lub  piw polskich:  Ciechana  albo  Fratra.

  • Niebieskie  sery z  ciemnymi  piwami.

Ostry,  pikantny  smak  tych  serów  pasuje  do  mocnych  piw,  porterów  i  stoutów.

  • Gouda  z  piwami niskochmielowymi

Dość  ostry,  orzechowy  smak  dojrzałego  sera  równoważą  łagodne  piwa  typu  English  Brown  Ale  i  Amber  Ale. 

  • Brie  i  inne  miękkie  sery  z  porostem  pleśni

Potrzebują  piw  o  pełnym,  dojrzałym  smaku.  Odpowiednie  będą  lagery,  na  przykład  Beck’s,  Carlsberg,  Heineken,  Lech  Premium,  Stella  Artois,  Żywiec.  Miękkie  sery  świetnie  się  komponują  z  owocami,  ciekawie  może  więc  wypaść  zestawienie  ich  z  wytrawnym  piwem  owocowym, 
na  przykład  wiśniowym  belgijskim  Kriek.


polecane linki
design by VENTI | © Spomlek. Wszelkie prawa zastrzeżone
Polityka cookies