Ciekawostki

Ser i wino – mariaż doskonały

Powszechnie  wiadomo,  że  wino  i  ser  to  idealna 
para.  Dobieranie  win  do  serów  to  jednak  skomplikowane  zadanie.  Najlepiej  dany  gatunek  sera  łączyć  z  konkretną  odmia-ną  wina.  W  tej  sekcji  rozwiewamy  wszelkie wątpliwości  i  przybliżamy  zasady  kompo-nowania  serów  z  różnymi  gatunkami  win.

Podobieństwa  fascynują.  Kontrasty  przyciągają.  Tajemnice  kuszą.  Każdy  sposób  na  bycie  razem 
jest  dobry  –  ser  i  wino  można  zestawiać  na  różne  sposoby.  Łagodne  sery,  jak  gouda,  lubią  towarzystwo  delikatnych  win.  Te  bogate  –  jak  ser  Bursztyn 
–  lepiej  się  czują  z  trunkami  bardziej  treściwymi. 
W  większości  przypadków  sery  lubią  wina  wytrawne, 
ale  bywają  też  takie,  które  całkiem  dobrze  prezentują  się  w  słodszym  towa-rzystwie.

Łączenie  trunków  z  gatunkami  sera  może  być  fascynującą  przygodą.  I  choć  liczą  się  w  niej  przede  wszystkim  pomysłowość  i  chęć  eksperymentowania,  warto  znać  kilka  wskazówek 
Włoskiego  Stowarzyszenia  Sommelierów:

  • sery  świeże  niesolone  –  wina  białe,  lekkie,  okrągłe
  • sery  świeże  solone  –  wina  czerwone  o  lekkim  aromacie,  mało  taninowe
  • sery  rozpływające  się  –  wina  czerwone  aromatyczne,  dosyć  taninowe
  • sery  twarde  o  masie  nie  do  końca  zwartej  –  świeże  wina  czerwone  o  delikatnym 
    zapachu,  lekko  taninowe
  • sery  twarde  i  zwarte  o  krótkim  okresie  dojrzewania  –  czerwone  wina  o  intensywnym  aromacie,  wyraźnie  taninowe
  • sery  o  długim  okresie  dojrzewania  –  wina  czerwone  starzone,  intensywne, 
    wyraźnie  taninowe
  • sery  pleśniowe  –  wina  czerwone  o  wyższej  zawartości  alkoholu  i  wyraźnym  bukiecie
  • sery  kozie  dojrzewające  –  wina  czerwone,  bogate  w  aromaty,  umiarkowanie  taninowe
  • młode  sery  kozie  –  wina  białe  lekkie  i  świeże.


 


polecane linki
design by VENTI | © Spomlek. Wszelkie prawa zastrzeżone
Polityka cookies