Ciekawostki

W poszukiwaniu ideału

Wybór idealnego sera wymaga nieco czasu i uwagi.

  • Zanim kupimy ser, posmakujmy go.
    W dobrych sklepach to przyjęta praktyka i sprzedawca
    nie zdziwi się prośbie o kawałek sera do degustacji.
    Tylko w ten sposób możemy być pewni, 
    że wybrany specjał spełni nasze oczekiwania.
  • Poszukajmy pełnej informacji na temat sera: 
    kto go wyprodukował, z jakiego mleka, czy i jak długo dojrzewał, jaką ma datę ważności i co znajduje się
    w jego składzie.
  • Choć sery w plasterkach wydają się być wygodniejsze
    w użyciu, kupujmy raczej te w kawałkach.
    Pocięty ser szybciej wysycha i traci aromat i zapach.
    Pamiętajmy też, że niektóre sery się łamie, a nie kroi.
  • Dziury w serach twardych nie są oznaką ich jakości.
    To naturalny efekt działania bakterii propionowych.
  • Intensywny żółty kolor nie świadczy o jakości serów twardych, barwa zależy bowiem od gatunku sera
    i czasu dojrzewania. Jaskrawożółty kolor może być znakiem, że do sera dodano sztuczne barwniki.
  • Brie, Camembert, Gouda to nazwy miejscowości i wytwarzanych w nich serów. Nie są one jednak zastrzeżone jako marki, jeżeli więc zależy nam na oryginalnym serze francuskim czy holenderskim, sprawdźmy miejsce jego  produkcji.

polecane linki
design by VENTI | © Spomlek. Wszelkie prawa zastrzeżone
Polityka cookies